«Πρόσφορο-Άρτος-Τάματα» στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Μάι 29, 2014

Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Λατρευτικού και Θρησκευτικού Άρτου «Πρόσφορο-Άρτος-Τάματα» που διοργανώθηκε από το Ευρωπαικό Μουσείο Άρτου  στον Βαρνάβα Αττικής Δήμου Μαραθωνα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Δ/νση Σύγχρονου Πολιτισμού.

Την έκθεση χαιρέτισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ Ιερώνυμος Β’ ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην προσφορά του ψωμιού στην καθημερινή ζωή και στον αγώνα επιβίωσης του ανθρώπου, όσο και στην σημασία του άρτου διαχρονικά έως και σήμερα. Επίσης εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του Ευρωπαικού Μουσείου Άρτου για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της λαικής παράδοσης της  χώρας μας.

Το θέμα της έκθεσης ανέπτυξε η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη η οποία ανέδειξε την ιδιαίτερη και ξεχωριστή συμβολή και σημασία του ψωμιού στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή του ελληνικού λαού  επισημαίνοντας ότι η διατήρηση των παραδόσεων είναι επιτακτική ανάγκη στη δύσκολη περίοδο που περνά η Ελλάδα.

Την έκθεση προλόγησε η πρόεδρος του Ευρωπαικού Μουσείου Άρτου κα Μηλέα Παππά, τονίζοντας και τον κοινωνικό της  χαρακτήρα, αφού όσοι επισκέπτες μπορούσαν, συνεισέφεραν  ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων Διονύσου, Μαραθώνα και Ωρωπού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσιάστηκαν εκατοντάδες λατρευτικοί και θρησκευτικοί άρτοι από την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, την  Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κύπρο και πολλές χώρες του εξωτερικού.

Την έκθεση στηρίζουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΟΠΑΠ, η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, η εταιρεία του εφοπλιστή κου Μαρτίνου, καθώς και η εταιρεία Σκλαβενίτης. Επιπλέον, τη στήριξή τους παρείχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας ΕΤ1ΝΕΤΑΝΤ1MEGAALPHA καθώς και πολλά μέσα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Επίσης το «Αγρόκτημα Κουτσούκος» και η «Φρουτεμπορική Κατσίκης Δημήτριος & ΣΙΑ ΟΕ»

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους, ιερείς και ενορίες, η βουλευτής κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο δήμαρχος δήμου Μαραθώνα κος Ιορδάνης Λοίζος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κος Δημοσθένης Μπαρούτας, ο καθηγητής του κέντρου λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κος Ευάγγελος Καραμανές, ο κος Δημήτριος Τζανάκης από το ΥΠΕΞ, στελέχη του υπουργείου παιδείας  και θρησκευμάτων πολιτισμού και αθλητισμού, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και στελέχη των δήμων Διονύσου, Μαραθώνα.