Περνά περνά η μέλισσα

Πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι, το οποίο παίζεται με τη συμμετοχή πολλών παιδιών. Δύο παιδιά (οι «μάνες») στέκονται αντικριστά με σηκωμένα και ενωμένα χέρια, τα οποία δημιουργούν καμαροειδές σχήμα.  Χτυπούν τις παλάμες τους τραγουδώντας:

«Περνά – περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα,

με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα.»

Τα άλλα παιδιά στέκονται σε γραμμή και κατά τη διάρκεια του τραγουδιού περνούν γρήγορα κάτω από τα ενωμένα χέρια. Όταν σταματήσει το τραγούδι, οι «μάνες» πιάνουν παιδί που περνά εκείνη τη στιγμή από μπροστά τους και το ρωτούν χαμηλόφωνα, ώστε να μην ακούσουν τα άλλα παιδιά, «Τι θέλεις; Μήλο ή πορτοκάλι;» («Κίτρινο ή Κόκκινο;» ή «Βουνό ή θάλασσα;»,…). Οι «μάνες», πριν την αρχή του τραγουδιού, έχουν επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Έτσι, κάθε παιδί πηγαίνει και στέκεται πίσω από «τη μάνα» με την αντίστοιχη επιλογή.

Το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι να επιλέξουν όλα τα παιδιά. Στο τέλος σχηματίζονται δύο ομάδες, όχι απαραίτητα με τον ίδιο αριθμό παιδιών, τα οποία σχηματίζουν δύο αλυσίδες αγκαλιάζοντας «τις μάνες». Οι «μάνες» ενώνουν τα χέρια τους και κάθε ομάδα τραβά προς τα πίσω τη δική του «μάνα». Όποια ομάδα τραβήξει την άλλη προς το μέρος της είναι η νικήτρια.