Ημέρα πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Οκτ 17, 2023

Μια μέρα γεμάτη πολιτισμό, ενθουσιασμό και παλμό αποτέλεσε η 7η Οκτωβρίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στον Βαρνάβα δήμου Μαραθώνα.

Από το πρωί στις 11.00 έως τις 8.30 το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις. Το πρωί ήταν αφιερωμένο στο πρόγραμμα Green Heritage Schools, στα πλαίσια του οποίου επισκέπτες Λετονοί που ζουν στην Ελλάδα, τη Λετονία, την Ιταλία και την Κύπρο συναντήθηκαν στο μουσείο.

Παράλληλα, οι μικροί Λετονοί επισκέπτες συμμετείχαν στο βιωματικό πρόγραμμα «Μικροί σχεδιαστές μόδας» και δημιούργησαν εξαιρετικά έργα, όπως κοσμήματα. Το απόγευμα ήταν αφιερωμένο στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα είκοσι χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), με τις ομιλίες των Δρ. Ιωάννη Καραχρήστου, Κύριου Ερευνητή στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Κάτιας Φλεβάρη, κατόχου των Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και «Δημόσια Ιστορία» και εκπαιδεύτριας ενηλίκων καθώς και τον χαιρετισμό του Ζώη Κατσίκη εκ μέρους του μουσείου. Οι δύο παραπάνω δράσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ενδιαφέρον του κόσμου υπήρξε ιδιαίτερο, όταν οι κεντήστρες του ψωμιού άρχισαν να «κεντούν» και προέτρεψαν τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να συμμετέχουν στα βιωματικά εργαστήρια. Η βραδιά κύλησε με μουσική και τραγούδια από τη Λετονική χορωδία, ενώ οι επισκέπτες γευτήκαν γαστρονομικές απολαύσεις. Στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρευρέθησαν επίσης η πρέσβειρα της Λετονίας στην Ελλάδα Ieva Briede, ο σύλλογος Λετονών στην Αθήνα Association “Latvians in Athens”, εκπρόσωποι του δήμου Μαραθώνα, ο αντιπρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα Χρήστος Μπρισίμης, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, ο πολιτιστικός όμιλος Πεντέλης, η πάστορας της αγγλικανικής εκκλησίας στην Ελλάδα Χριστίνα Σακαλή, μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού θεάτρου Μαραθώνα Νίκος Κουρουνάκος κ.ά.