Δεν ξέχασε τους μετανάστες στην κοινότητα Βαρνάβα, η Λαογραφική εταιρεία και το Ιστορικό λαογραφικό μουσείο αναγνωρίζοντας την προσφορά τους σε πολλαπλά επίπεδα. Με ανακοινώσεις κάλεσαν τους μετανάστες, που διαμένουν στην κοινότητα Βαρνάβα να διδαχθούν δωρεάν την ελληνική γλώσσα.
Η ανταπόκριση υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική, όπου μετανάστες αθρόα προσήλθαν στο πολιτιστικό κέντρο του μουσείου Ευάγγελος Σκουβαράς από το πρώτο κιόλας ραντεβού. Δασκάλα τους, η εκπαιδευτικός φιλόλογος κα Ελένη Καραγιάννη, επιμορφώτρια των ΚΕΕ ανατολικής Αττικής .Εθελόντρια η ίδια, διαχρονικά του μουσείου, ( ήδη με την δική της επιμέλεια και την συνεργασία της λαογραφικής εταιρείας με τα ΚΕΕ ανατολικής αττικής ολοκληρώθηκε το πολυσέλιδο βιβλίο με τα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας Βαρνάβα ), πραγματοποίησε τα πρώτα μαθήματα χαρίζοντας τον προσωπικό της χρόνο για την επιμόρφωση των μεταναστών.
Μετανάστες, οι οποίοι με αγάπη την αγκάλιασαν από το πρώτο κιόλας μάθημα ελληνικών. Στην πρώτη συνάντηση ο διευθυντής του μουσείου κ. Πέτρος Κατσίκης ευχαρίστησε τόσο την κα Καραγιάννη όσο και τα ΚΕΕ ανατολικής αττικής για την αγαστή συνεργασία τους καθώς και τους μετανάστες για την μεγάλη παρουσία τους και την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα αυτό. Σε κάθε μαθητή αρχικά μοιράστηκε γραφική ύλη καθώς και το πρώτο ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό.
Ο κος Πέτρος Κατσίκης ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το μουσείο έχουν έμπρακτα δείξει ότι πιστεύουν στη συμβολή των μεταναστών στην οικονομική ζωή της κοινότητας Βαρνάβα ειδικά, αλλά φυσικά και της χώρας μας γενικότερα. Ειδικά σήμερα που η μαζική είσοδος των μεταναστών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια στη χώρα μας διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα, σήμερα που τα διεθνή ΜΜΕ και παραγωγής πολιτισμού, μεταμορφώνουν καθημερινά συνειδήσεις και αντιλήψεις, όλοι μαζί έλληνες και μετανάστες θα πρέπει να συμβιώσουν αρμονικά σε μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία των πολιτών, χωρίς φανατισμούς και δογματισμούς αλλά μαθαίνοντας ο ένας τον πολιτισμό και τη κουλτούρα του άλλου.