Απολογισμός Δράσεων Έτους 2012

Δεκ 31, 2012

Πολιτιστικά – Λαογραφικά – Αγροτικά

1. Μετά από πρόσκληση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πραγματοποιήθηκε έκθεση με τίτλο «οι δρόμοι του ψωμιού» στον εκθεσιακό χώρο του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ για 4 μήνες.
2. Πραγματοποίηση του 1ουΑγροτικού Φεστιβάλ Βορειανατολικής Αττικής με την συνεργασία και υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την συμμετοχή συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων, αγροτών και δημοτικών συμβούλων των δήμων Διονύσου, Ωρωπού και Μαραθώνα. 
3. Εκπαίδευση στη τέχνη κεντημένου άρτου σε σχολεία του Δήμου Καβάλας μετά από πρόσκληση του Δήμου στους χώρους του Μουσείου Καπνού στην Καβάλα.
4. Δωρεάν διάθεση λαογραφικού υλικού για την πραγματοποίηση εκδήλωσης σε Δημοτικό Σχολείο Βόρειας Αττικής.
5. Συμμετοχή στο 30ο Κλασικό Μαραθώνιο Δρόμο με τη συμμετοχή του τμήματος γυναικών των του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου όπου ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές μοίρασαν στους Έλληνες και ξένους αντίγραφα κεντημένων άρτων.
6. Ανάδειξη της κεραμικής τέχνης με δύο στόχους α) την εκπαίδευση πολιτών β) τη δημιουργία και τοποθέτηση κεραμικών πινακίδων σήμανσης και διακόσμησης σε δημόσια κτήρια εκκλησίες και ξωκλήσια και σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος.

Εθελοντισμός – Υγεία – Ποιότητα Ζωής

1. Συλλογή ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αποστολή τους στην έδρα των Γιατρών του Κόσμου. 
2. Ενημέρωση μέσω επιστολών στις γυναίκες του Δήμου Μαραθώναγια δωρεάν εξετάσεις Μαστογραφίας σε συνεργασία με το «Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι» και εξέτασηπρώτης ομάδας γυναικών «στο Σπίτι του Στόχου».
3. Δωρεάν διάθεση ρουχισμού – παιχνιδιών – βιβλίων – τροφίμων– επίπλων σε συνανθρώπους μας και σε μοναστήρια που το είχαν ανάγκη καθώς και μικρών χρηματικών ποσών για αγορά φαρμάκων.
4. Συμμετοχή εθελοντών της ΛΕΒΔΜ σε επιδιόρθωση κατοικιών άπορων συμπολιτών σε συνεργασία με το Δήμο.

Περιβάλλον – Ανακύκλωση

1. Συλλογή χαρτιού και αλουμινίου για ανακύκλωση από όλο το Δήμο (τοπικά και δημοτικά καταστήματα, σχολεία όλων των βαθμίδων, επιχειρήσεις, ιδιώτες) μετά από εκατοντάδες ενημερωτικές επιστολές.

2. Συνεργασία με την πρεσβεία της Κορέας στο τομέα της Ανακύκλωσης.

3. Διάθεση σημαντικής ποσότητας λευκού χαρτιού Α4 σε σχολεία του Δήμου ανταποδοτικά της ανακύκλωσης.

4. Δωρεάν διάθεση εκατοντάδων φυτών και άγριων δέντρων σε πολίτες της Αττικής τιμώντας την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 5/6.

5. Καθαρισμός από το δίκτυο εθελοντών της ΛΕΒΔΜ τα Σαββατοκύριακα της θερινής περιόδου της παραλίας Βαρνάβα.

6. Ενημέρωση ευαισθητοποίησης σε εκατοντάδες λουόμενους παραλιών της Αττικής με κεντρικό σύνθημα «πολιτισμός δεν είναι να Βρίσκεις καθαρή την παραλία όταν πηγαίνεις …… Πολιτισμός είναι να αφήνεις την παραλία όταν φεύγεις».

7. Δημιουργία μετά από συλλογή κουτιών από λευκοσίδερο του δρομέα ανακύκλωσης Μαραθωνίου δρόμου και τοποθέτησή του σε μόνιμη θέση στο Μουσείο προβολής Μαραθωνίου Δρόμου.

8. Τοποθέτηση δεκάδων κάδων απορριμάτων από ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά μπουκάλια νερού) σε παραλίες του Δήμου Μαραθώνα, ΚΕΠ, Δημοτικά και κοινοτικά κτήρια, καθώς και σε σχολεία του Δήμου Μαραθώνα.

Παιδεία – Εκπαίδευση

1. Δωρεάν ξενάγηση εκατοντάδων μαθητών της Αττικής στους χώρους του Διαδραστικού Λαογραφικού Μουσείου και του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου.

2. Δωρεάν παραχώρηση των χώρων – με διανυκτέρευση – της ΛΕΒΔΜ στο ΣΕΟ Ραφήνας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «καλλιέργεια της γης».

3. Δωρεάν σίτιση σε άπορους μαθητές κατά τις επισκέψεις τους στα δύο Μουσεία.

4. Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε ιδρύματα, ειδικά σχολεία και άπορους μαθητές.

5. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Σύλλογο εν Καρδιτσιωτών Αττικής και με υποστηρικτές την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Μαραθώνα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

6. Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ξενάγηση στα δύο Μουσεία, στο Ίδρυμα Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματός τους «Κατασκήνωση στη πόλη».

7. Εκπαίδευση ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητών σε παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία στη δράση της ανακύκλωσης και με την δημιουργία κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά.


Προγράμματα

1. Το 2012 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στη Περιφέρεια Αττικής» με την πρόσληψη 21 ανέργων στο Δήμο Μαραθώνα.

2. Το 2012 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στη Περιφέρεια Αττικής» με την πρόσληψη 13 ανέργων στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

3. Δημιουργία μετά από συλλογή κουτιών από λευκοσίδερο του δρομέα ανακύκλωσης Μαραθωνίου δρόμου και τοποθέτησή του σε μόνιμη θέση στο Μουσείο προβολής Μαραθωνίου Δρόμου.

4. Τοποθέτηση εκατοντάδων κεραμικών πινακίδων δημόσια κτήρια εκκλησίες και ξωκλήσια και σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος.

5. Στα πλαίσια αυτά των προγραμμάτων δημιουργήθηκαν οι βάσεις του εργαστηρίου Κεραμικής και του εργαστηρίου ανακύκλωσης σε χαρτί και αλουμίνιο. Οι δράσεις αυτές συνεχίζονται και μετά το τέλος του παραπάνω προγράμματος με εθελοντές και στελέχη της ΛΕΒΔΜ σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα.

Ο απολογισμός δράσεων του 2012 ψηφίστηκε ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση στις 5/1/2013.

Για το Δ.Σ