1ο Συμποσίο Εθελοντισμού Βόρειας και Ανατολικής Αττικής

Μάι 29, 2014

Μια πολύ σημαντική συνάντηση που αφορούσε τον Εθελοντισμό διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες υπό την αιγίδα της Λαογραφικής εταιρείας Βαρνάβα. Επρόκειτο για το 1ο Συμπόσιο Εθελοντισμού Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, όπου συμμετείχαν δέκα (10) φορείς με προσφορά στον εθελοντισμό και με ευαισθησία σε επιμέρους ζητήματα, όπως τα περιβαλλοντικά , η ποιότητα ζωής και το θέμα του Ασωπού ποταμού.

Στο συμπόσιο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα «Ευάγγελος Σκουβαράς», συμμετείχαν α) η Λαογραφική εταιρεία Θρακομακεδόνων «Αριστοτέλης» με τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα κ. Γ. Λιβανό και τη κα Α. Ζησίμου αντίστοιχα,  β) η μη κυβερνητική οργάνωση Αττική Ανάπτυξη με το πρόεδρό της και επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης στη Νομαρχία ανατολικής Αττικής κ. Αθ. Μπαλή, γ)τα ειδικά σχολεία Νταού Πεντέλης (Νηπ-Δημ-Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) με τον εκπαιδευτικό και νομαρχιακό σύμβουλο κ. Δ. Μπαρούτα, δ) ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Νηπ. και Δημ. Σχολείου κοινότητας Γραμματικού με το μέλος του Δ.Σ κα Μ. Μαράτου, ε) η Φιλική εταιρεία της οικογένειας και των νέων με το πρόεδρό της κ.. Π. Δέδε, στ) η μη κυβερνητική οργάνωση Πολίτες εν Δράση εκπροσωπούμενη από τον κ. Χρ. Κούτσουρη , ζ) η αναπτυξιακή κίνηση κατοίκων δήμου Βάρης με τη πρόεδρο κα Ε. Χρόνη και τα μέλη του Δ.Σ κ. Χ Καραγιώργο κα Δ. Κυπριώτης, η Λαογραφική εταιρεία Βαρνάβα με τη πρόεδρό της κα. Μ. Παππά και το μέλος κ. Π. Ψυχογιό.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν οι συντονιστές της καμπάνιας των 800 ΜΚΟ για το Σύνταγμα κ.κ  Ν. Λιοναράκης και Ν. Γιαννής, ο δημοσιογράφος κ. Γ. Σκαρβελάκης, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου κοινότητας Γραμματικού κ. Αθ. Λιάκος και η δημοτική σύμβουλος δήμου Ωρωπίων κα. Κλ. Ιωακείμ.  Την έναρξη του συμποσίου κήρυξε ο Διευθυντής του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα και νομαρχιακός σύμβουλος κ. Πέτρος Κατσίκη, ο  οποίος και αναφέρθηκε τόσο στους σκοπούς του Συμποσίου, όσο και στην αναγκαιότητα του εθελοντισμού  στη χώρα μας γενικά αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής ειδικότερα.

Ο κ. Π. Κατσίκης τόνισε «πως η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Αττικής που υπόγραψε το κείμενο της καμπάνιας των 800 ΜΚΟ για το Σύνταγμα». Όλοι οι φορείς συμφώνησαν με το κεντρικό σύνθημα του συμποσίου, «όλοι μαζί μπορούμε», ενώ στην πολύωρη συζήτηση  συζητήθηκαν και θέματα που συνδέονται με τον εθελοντισμό όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος  της Αττικής, καθώς επίσης και το ζήτημα των χορηγιών, όπου στην πλειοψηφία τους αποτελούν πλέον ουσιαστική έκφραση συμμετοχής στα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δρώμενα. Κοινός παρονομαστής αποτέλεσε η δέσμευση για κοινές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στην περιφέρεια της Αττικής και ο εμπλουτισμός  της κίνησης αυτής με περισσότερες οργανώσεις και φορείς.

Τέλος η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα ευχαριστεί το χορηγό του συμποσίου, τα μεσιτικά γραφεία ZIROGIANNIS  για την αμέριστη συμπαράστασή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής. Επίσης ανακοινώθηκε από την κα. Μηλέα Παπά, ότι την Κυριακή 3 Ιουνίου στο  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα θα μοιραστούν δωρεάν τετρακόσια (400) δέντρα και φυτά στους πολίτες της Αττικής, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στις εκδηλώσεις των ενεργών φορέων  για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).