1ο Αγροτικό Φεστιβάλ Βορειοανατολικής Αττικής

Μάι 29, 2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Αγροτικό Φεστιβάλ Βορειοανατολικής Αττικής από την Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα, το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο και το Ευρωπαϊκό Μουσείο  Άρτου παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας. Γεωργίας Μπαζώτη και κλιμακίου του Ανατολικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής με επικεφαλής την κα Καπετανοπούλου Χρυσάνθη  Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Εκατοντάδες πολίτες της Αττικής επισκέφθηκαν τους  χώρους των δύο μουσείων στον Βαρνάβα Αττικής το Σάββατο και την Κυριακή 21 & 22 Απριλίου αντίστοιχα, όπου νέοι αγρότες επιχειρηματίες της  Βορειοανατολικής Αττικής  πρόβαλαν τα τυποποιημένα  προϊόντα τους τα οποία μοίραζαν δωρεάν και τις δύο μέρες στους παρευρισκόμενους.

Προϊόντα του πρωτογενούς αγροτικού τομέα όπως  μέλι, κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακά λικέρ, γλυκά, σαλάτες (μαρούλι, καρότο, παντζάρι, λάχανο), λάδι, ελιές και τυρί αναδείχθηκαν στα περίπτερα των εκθετών (Τσιμίνης Δημ. Σιδέρης Μελισσοκόμος-Παραγωγός,  Μαραθώνια Γη Οινοποιία-Αμπελουργία-Ελαιοκομία Μαρία Καρλατήρα,  Σαλάτες -Οικονομίδης Ευάγγελος. Οικολογικές Αγροτικές Καλλιέργειες-Αγρόκτημα Μίνα,  Ραμνούσιος Οίνος- Καζαζάκη και Γυναικείος  Αγροτικός Συνεταιρισμός Οικοτεχνίας Βιοτεχνίας Αγροτουρισμού Αιαντίς  Καλλικρατικού  Δήμου Ωρωπού)  που στήθηκαν με την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων και τόνισαν πως οι κάμποι του Μαραθώνα και του Ωρωπού ήταν και είναι οι κύριοι τροφοδότες των λαϊκών αγορών της πρωτεύουσας.

Τα εγκαίνια της διήμερης αυτής εκδήλωσης άνοιξε με ομιλία του ο διευθυντής των μουσείων κ. Πέτρος Κατσίκης ο οποίος τόνισε «την αναγκαιότητα της περιοχής να προβάλει τα αγροτικά προϊόντα  καθώς και την τυποποίηση μερικών από αυτά από νέους αγρότες επιχειρηματίες για διάθεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μια περιοχή παραδοσιακά αγροτική με δεκάδες προϊόντα να φτάνουν στο πιάτο κάθε πολίτη της Αττικής  και που δυστυχώς βάλλεται τόσο με το θέμα της εγκατάστασης  ΧΥΤΑ από την μια όσο και με το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού από την άλλη».

Ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων και αγρότης κ. Αλέκος Βάρσος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα των αγροτών της περιοχής, στην έλλειψη ενημέρωσης από τους κρατικούς φορείς προτείνοντας  συγκεκριμένα μέτρα για το ξεπέρασμα των δυσκολιών ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις προσπάθειες προς την θετική κατεύθυνση  των υπηρεσιών του ανατολικού τομέα της περιφέρειας Αττικής όπως επίσης και στις διαχρονικές ευθύνες αγροτικών συνδικαλιστικών οργάνων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα και εκπρόσωπος της μείζονος πλειοψηφίας αγρότης κ. Πέτρος Στάμου αναφέρθηκε «στην απαξίωση των αγροτών της  Αττικής και την απουσία τους από τα αγροτικά επενδυτικά προγράμματα και πρότεινε λύσεις που θα βοηθούσαν τους αγρότες της Αττικής και θα έδιναν ώθηση και κίνητρα στο επίπεδο της προβολής των προϊόντων τους στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό».

Η δημοτική σύμβουλος Δήμου Ωρωπού κα Ελένη Καραγιάννη αναφέρθηκε στις χρήσεις γης στην μεσογειακή διατροφή καθώς και  στην αξιοποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων συνολικά της χώρας ώστε να γίνουν αναταγωνιστικά. Ο εκθέτης μελισσοκόμος-παραγωγός κος Τσιμίνης Σιδέρης αναφέρθηκε «συνολικά και με επιχειρήματα στην αγροτική πολιτική του κράτους αλλά και των δήμων συνήθως προς την λάθος κατεύθυνση προτείνοντας απλές και εφαρμόσιμες χωρίς οικονομικό κόστος λύσεις». Η εκθέτης κα Φειδά  ανέλυσε «το τι σημαίνει βιολογική καλλιέργεια και γιατί αυτή την δύσκολη για τους πολίτες στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι και δυνατοί».

Ο εκθέτης κος Δημήτρης Καζαντζάκης αναφέρθηκε αναλυτικά «στο βιολογικό κρασί και στο θέμα των ΧΥΤΑ που έρχεται σε αντιδιαστολή με την ποιότητα των προϊόντων». Τέλος ο εκθέτης και Σπύρος Καρλατήρας αναφέρθηκε «στην γραφειοκρατία και στην ελλιπή ενημέρωση των αγροτών για επενδυτικές δράσεις και σχέδια βελτίωσης κυρίως στα θέματα της αμπελουργίας». Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κα. Γεωργία Μπαζώτη  μετέφερε τους  χαιρετισμούς του Υπουργού και άκουσε όλους τους ομιλητές «ανέλυσε την πολιτική του  υπουργείου σε όλα τα επίπεδα αγροτικών θεμάτων και απάντησε διεξοδικά στις ερωτήσεις που της απεύθυναν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ  τόνισε  πως  το γραφείο της είναι ανοιχτό για οποιαδήποτε βοήθεια και ενημέρωση χρειαστεί».

Τέλος η πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Βαρνάβα  Δήμου Μαραθώνα κα Μηλέα Παππά αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα της Μητέρας Γης που ήταν αφιερωμένη τη Κυριακή  22  Απριλίου. 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο καθηγητής ιστορίας και συγγραφέας Νίκος  Κλειτσίκας, η αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα κα Ματίνα Μυλωνά, οι δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Ωρωπού  της πλειοψηφίας κ.κ.  Σωτήριος  Τσάδαρης  &  Βασίλειος Μπόρσης, ο επικεφαλής της μείζονος  πλειοψηφίας δήμου Ωρωπού κ. Κώστας Λίτσας, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Άνοιξης δήμου Διονύσου κ. Σπύρος Θεοφίλου, η τοπική σύμβουλος Μαραθώνα κα. Δενδρολιβανά, ο κοινοτικός σύμβουλος Βαρνάβα κ. Σπύρος Μακρινόρης, ο γεν. γραμματέας του νέου ΙΝΚΑ κ. Αθανάσιος  Ζαγκογιάννης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου δήμου Μαραθώνα κ. Λευτέρης Σακαρίκος, η πρόεδρος Αγροτικού  Συνεταιρισμού Καπανδριτίου  κα. Ντάσση Αργυρώ, ο τεχ.  Γεωπονίας υπάλληλος  Δ/σης  Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανατολικής Αττικής κ. Ανδρέας Μπέκας, η προϊσταμένη ποιοτικού και  φυτουγειονομικού  ελέγχου γεωπόνος κα. Κων/να Παπαδοπούλου, οι πρόεδροι των παραρτημάτων της Αντικαρκινικής εταιρείας Αχαρνών κ. Παναγιώτης  Καζανάς,  Άνοιξης κ. Αναστάσιος Θεοφίλου και Καπανδριτίου, Βαρνάβα, Πολυδενδρίου, Αφιδνών κα Αγγελική Ταράτσα, η Δ/τρια του νηπιαγωγείου Βαρνάβα κα Μαριλένα Γέροντα, οι ζωγράφοι Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου και Δημήτριος  Βαρβαρέσος, οι υποψήφιοι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής ,  Χριστίνα  Παπαθεοδώρου, Βασίλειος Πήττας, Ιωάννης Ράπτης, Αντώνης Λιάρος και Κώστας Πανουσόπουλος. Ευχαριστήρια επιστολή και ευχές για καλή επιτυχία του φεστιβάλ απέστειλε η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής κα Εύη Χριστοφιλοπούλου.