«Γνωρίζω τον κόσμο μέσα από τα παιχνίδια του» από το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό μουσείο Βαρνάβα Αττικής και το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

  Δημοσίευση: Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021
 

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή παιδιών και εφήβων σε εργαστήρια, δράσεις και δραστηριότητες με θέμα τα παιχνίδια από όλο τον κόσμο. Στόχοι αποτελούν η εξοικείωση των παιδιών και των εφήβων με διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από ένα βιωματικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στον σύγχρονο πολιτισμό, στην ανάπτυξη καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια ικανοτήτων και αξιών.

Σημαντικό μέρος της δράσης είναι η κατασκευή από τα παιδιά και τους εφήβους παιχνιδιών από τις χώρες προέλευσής τους με την καθοδήγηση καλλιτεχνών με εμπειρία και σημαντικό αποτύπωμα στον τομέα ενασχόλησής τους. Τέλος, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα διαδικτυακής έκθεσης των έργων, με σκοπό τη δυνατότητα πρόσβασης μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπολιτισμικά σχολεία, σχολεία ειδικής αγωγής και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Επιπλέον, το πρόγραμμα απευθύνεται και σε μαθητές μειονοτικών σχολείων, ειδικών σχολείων και ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, τα οποία θα επισκεφθεί ο φορέας με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνίες.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί οι κάτωθι δράσεις:

  • Τα παιδιά σε ρόλο ερευνητή-δημοσιογράφου.
  • Δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων.
  • Φαντάζομαι και φτιάχνω.
  • Παίζουμε όλοι μαζί με όσα φτιάξαμε.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

gnorizo ton kosmo mesa apo ta paixnidia tou